Metode til tilbudsberegning med CO2

At kunne demonstrere og tilbyde potentielle kunder en CO2e-opgørelse over det forventede arbejde er i stigende grad en konkurrenceparameter som entreprenører kan gøre brug af. Øvelsen viser man har kompetencerne for bæredytighed, samt evnen til at kunne forholde sig til flere bundlinjer, såsom pris, tid og CO2.

Men hvordan får man startet på, at levere CO2-beregninger i forbindelse med tilbudsgivningen?Og hvordan kan man beregne og lave et CO2 optimeret tilbud? Vi har lavet en lille guide nedenfor, som kan få dig i gang:

1. Lav en “baseline” for dine brugte byggematerialer det seneste år

I skal have et klart overblik over de byggematerialer I har brugt på dine byggesager det seneste år. I skal have detaljeret information om materialet, herunder producent, for at kunne finde EPD’er på materialerne. Det skyldes at materialernes CO2-udleding kan variere betydeligt mellem producenternes.

2. Find CO2-udledning på nuværende materialer

Identificer EPD’er for jeres materiale baseline. Ved at gøre dette ved I præcis hvilke materialer der udleder hvad. Den parameter som I skal lede efter i EPD’erne er GWP/GWPtotal (kg co2e) for faserne A1-A3. Den fortæller dig udledningen fra materialet til det tidspunkt I køber det.

Man kan også inkludere flere faser, men her er det vigtigt at differentiere mellem faserne og illustrere hver fases CO2e-udlending. Hvis I vil vise flere faser er faserne A4, A5 og C3, C4 de mest relevante at medtage.

3. Identificer materialergrupper med variation i CO2-udledningen.

Nu hvor der foreligger et klart overblik over de materialer i bruger, skal i kigge på de forskellige materialekategorier (såsom gips, tagpap, isolering osv.) for at finde ud af, om der er andre materialer eller andre producenter i kan tilbyde som alternativ.

Dernæst skal I se på, om der i materialegrupperne er materialer hvor forskellen mellem CO2’en er stor. Det giver nemlig ikke den store mening at tilbyde en CO2-optimeret løsning, hvis der ingen forskel er mellem CO2-udledningen af de tilgængelige materialer.

Som eksempel er der ikke stor forskel i CO2-udledningen for cement uanset producent, mens der er en betydelig forskel for mursten produceret af de enkelte producenter.

4. Udfør CO2-beregningen fra jeres mængdeopgørelse i tilbuddet

Udfør tilbudsberegningen med mængdeopgørelse som det typisk gør. I en tabel placeres materialerne nedefter i rækker, hvor mængderne, priserne, enhederne og andet placeres i kolonner. Derefter tilføjes CO2-dataen. Husk at være opmærksom på enhedsforskelle og omregn hvis der er behov for det. CO2-dataen opgøres i en ‘deklareret enhed’ og er ofte forskellig i

Dertil er det en god idé at lave en note eller reference til hvilken EPD der bruges til de enkelte beregninger.

Nedenfor at vi et eksempel på en tabel, som kan bruges for beregning.

Mængde
Enhed (eks. kg, lbm, m2)
Pris pr enhed
(eks. kr. / m2)
CO2 pr. deklareret enhed
(eks. kg co2e / m3)
Omregnings-faktor
CO2 pr enhed
Materiale 1
Materiale 2
Materiale 3
Materiale 4
Materiale 5
Kasper Espenhein

Kasper Espenhein

Konsulent

5. kommuniker antagelser og materialeliste brugt til beregningen

Nu hvor I er færdig med din beregning, er det vigtigt at man er transparent og ærlig om de tal der er brugt, samt hvilke antagelser I har lavet. Husk at understreg

Det er en god idé at lavet et bilag på en side, hvori der nævnes hvilke CO2-tal der bruges, hvor man har dem fra, hvilke faser de omfatter, samt andre vigtige pointer.

At kommunikere dette, samt illustrere hvilke materialer og antagelser der er lavet, demonstrerer I, at i forstår emnet og kan bruge tallene. Det demonstrerer jeres kompetencer til at kunne levere på dette område, og gør at beregningerne bliver taget langt mere seriøat.

Hvis I vil vide mere om CO2 i forbindelse med tilbudsberegning, så tag et kig på vores webinar, hvor vi gennemgår netop dette emne.

SE HER

Kasper Espenhein

Kasper Espenhein

Konsulent

Hent guiden "Bæredygtighed på byggepladsen"

og tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Tak for din tilmelding